Friday, November 11, 2005

Rätt eller korrekt?

Det är inte samma sak att tänka rätt, som att vara politiskt korrekt. Det inser säkert de flesta av oss. Det är lätt att dra alla offentliga personer över en kam när de stämmer upp i kör – för apatiska flyktingbarn, mot rättsvidriga egyptendeportationer eller för feminism. Men det är att göra det enkelt för sig.

För saken är att många, om detta är jag övertygad, faktiskt har förmågan att känna igen det som är rätt och riktigt. Jag tror att de flesta av oss, när vi tänker bortom de realpolitiska teknikaliteterna och kvällstidningsschablonerna, är ganska ense om efter vilka principer världen bör fungera. Även om vi inte alltid ser samma lösningar rent praktiskt.

Nej, den politiska korrektheten är ett uttryck för något annat. Den visar hur viktigt det har blivit att synas. Att synas tycka något, även om ens övertygelse säger något annat. Hur makten kommit att bli viktigare än stolthet och integritet. Hur vad andra tänker om en har blivit viktigare än hur man tänker själv. Men det finns något mer.

När Per Nuder går ut och talar om köttberget ropas det högt på avbön och avgång. Men få har diskuterat huruvida han har rätt. För övrigt är användadet av ordet köttberg inte alls dumt, ilden är målande så det räcker. Fast vårt kött är hö, ävenså fyrtiotalisternas. Kanske hade höstack stuckit mindre i ögonen. Många är de hur som helst, vilket väl var Nuders poäng.

Nu är jag ingen stor anhängare av Per Nuder, tro inte det. Men exemplet är talande i en helt annan utsträckning än Stig Malms (eller var det chaufförens?) famösa stim. För skillnaden är att fittstimmet faktiskt riktar sig direkt mot en ganska svag grupp – nämligen kvinnor. Där kan upprördheten ha sitt berättigande.

No comments: