Monday, November 07, 2016

Färdigfruset

– så håller du dig varm i vinter –


”Det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga kläder” är en formulering som, om den sägs högt, mycket väl kan rendera dig en smäll på käften eller en skilsmässa. Det är helt enkelt inte vad den som står och huttrar i snålblåsten helst vill höra. Därmed inte sagt att sentensen är fel. Sanningen smärtar som bekant.

Att stå och frysa på busshållplatsen är faktiskt ganska onödigt. Lite extra onödigt är det om du skakar för att du vill vara snygg; att klappra tänder bidrar inte till din sex appeal. Det gör däremot den lugna och trygga självsäkerhet, som kommer sig av att kunna peka finger mot sina medmänniskor och säga ”Jag kan klä mig, det kan inte du!”.

Men för att komma dithän måste du förstås kunna det. Klä dig vettigt, alltså. Så här gör du, nedifrån och upp:

1. Bra skor är inte nog
När det är kallt ute hjälper det föga att köpa nya skor, om de inte a) är stora och b) har ordentliga iläggssulor. Storleken är viktig, därför att det är stillastående luft som isolerar dig från kylan. Är skorna små får det inte plats någon luft, och då hjälper det inte att du har på dig varma sockor.

Dessutom kommer mycket av kylan underifrån, från marken. Därför ska du ha en filtsula i skon. Är det riktigt kallt kan dubbla sulor behövas.

2. Det är skillnad på strumpor och strumpor
När bomull blir bara en liten aning fuktig, så slutar den att värma. Syntet, eller ännu hellre ylle, fungerar mycket, mycket bättre. Och eftersom du, precis som alla andra, svettas om fötterna, kommer dina strumpor att bli blöta från insidan. Vad du vill ha är en tunn ylle- eller syntetstrumpa närmast huden och en tjockare och något rymligare utanpå den.

3. Håll fötterna torra
En bra sko håller foten torr i blött väder. Två bra skor är dock att föredra. Men är det riktigt ordentligt kallt är vattentäthet inte så viktig, för då är det torrt ändå – så länge du inte får in snö i dojorna.

4. Underställ
Håller du benen varma genom att ha långkalsongerna på, behöver du inte lika mycket kläder på resten av kroppen. Dessutom minskar du risken att frysa om fötterna. Benen är ju ganska långa, så är du kall om benen hinner blodet bli nedkylt innan det kommer fram till fötterna. Och omvänt: Är du varm om benen får fötterna varmt och fint blod i sig.

Återigen – ingen bomull närmast kroppen. Ett polyesterunderställ av billigaste märke funkar fint. Ylle är bättre, men kostar å andra sidan mer. Är du strumpbyxeanvändare kan det räcka med ett par under jeansen.

5. Rymliga byxor är varmare än tajta
Har du väl dragit på dig långkalsongerna kan du gott kosta på dig ett par rymligare jeans också.

6. Det är inte tjockleken på jackan, det är storleken
En varm jacka är en rymlig jacka. Om sedan fodret sitter fast i jackan eller utgörs av en tröja under jackan spelar faktiskt inte någon roll. En bra och varm jacka räcker åtminstone en bit ner på rumpan, rymmer med god marginal en ylletröja och suger inte åt sig fukt.

De i storstan så populära dunjackorna är egentligen rätt värdelösa, såvida det inte är riktigt rackarns kallt och du tänker hålla dig utomhus. Dun tål nämligen väta väldigt dåligt; blir det blött klumpar det ihop sig, värmer dåligt eller inte alls och tar en evighet på sig att torka. Däremot kan en dunjacka vara bra att ha under en annan jacka…men då behöver den jackan vara jättestor.

7. Halsduk och mössa och sån’t
Kroppens stora, ytliga blodkärl finns främst i huvudet, halsen, ljumskarna och handlederna. Dessa kroppsdelar ska hållas varma, annars fryser du snart.

8. Håll dig torr
Blir du blöt blir du kall. Vattenavstötande ytterkläder är bästa valet för det mesta. Vattentätt betyder att du blir blöt inifrån istället, särskilt vid kallt väder. Så’nadär material som slutar på -tex, kallas membran och påstås andas fungerar halvhyfsat vid varmt väder och knappt alls i minusgrader.

9. Håll dig sval
Varma kläder slutar vara varma när du blir fuktig, därför ska du undvika att svettas i dina kläder. Så klä av dig när du blir varm, klä på dig när du blir kall.

10. Torka skorna
Helst ska du ha två par att varva mellan. Men i vilket fall som helst ska skorna hållas torra, annars blir du snabbt frusen. Ta ur sulorna när du kommer hem, snöra upp dem (inte sulorna, dummer, skorna) så mycket det går och knöla ner en tidningssida eller två i skorna. Papperet fungerar som en veke och gör att skorna torkar snabbare.


Undvik att torka skor vid elementet, särskilt om de är gjorda av läder. Då förstörs de snabbt.

No comments: