Friday, November 18, 2016

Uppsala. Kunskapsstaden i världens modernaste land.

Uppsala kännetecknas enligt kommunens varumärkesplattform bland annat av kärnvärdet ”kompetent”. Enligt sagda varumärkesplattform växer Uppsala utifrån sina kärnvärden (deras formulering, inte min) för bland annat ett ”mer snabbfotat” och ”mer smidigt” [sic!] Uppsala.

Uppsala kommun har också tagit fram en ”Policy och strategisk plan för IT-utveckling och digitalisering”. I den slås bland annat fast att ”i kontakt med kommunen är digitala tjänster och digital kommunikation norm”. Eller är och är…det är så det ska komma att bli. För även om texten skrivits i presens, så är det om framtiden den handlar.

Exakt hur den språkliga misshandeln i varumärkesplattform och digital strategi bidrar till att signalera det kommunala kärnvärdet ”kompetens” är oklart. Men av IT-strategin framgår hur som helst att det är från och med år 2018 den digitala kommunikationsnormen ska vara gällande. Kommunen har alltså ett drygt år på sig.

Häromdagen kallades jag med kort varsel till ett möte på kommunen. Mötet rörde en familjemedlem och var angeläget, men kort varsel, sjukdom och en olägligt stängd förskola gjorde det svårt för mig att hinna dit.
Men det finns ju Skype.

För femton år sedan fanns inte Skype. Företaget grundades 2003 och det var ungefär samtidigt som ”teknikhubbar” poppade upp både här och där. Det var i bredbandsutbyggnadens dagar, och tusentals mil fiber grävdes ner i den svenska myllan, ett löftesrikt frö att skörda i en nära framtid. Nu skulle glesbygden inte längre vara fjärran, utan landet knytas samman.

Riktigt så blev det väl inte, men Skype (eller andra, liknande programvaror) finns nu tillgängliga för alla och envar. Varenda dator, telefon och surfplatta som säljs är utrustad med kamera och högtalare. I stort sett alla har tillgång till Internet.

Enligt kommunens e-strateg Olle Bergdahl går det också alldeles utmärkt för kommunen att kommunicera via Skype. Icke desto mindre hänvisar den socialsekreterare som kallat till mötet (och hennes chef, som tydligen är vidtalad och tillfrågad) till att de inte bokat någt ”Skype-rum”. Ja, du läste rätt: Ett speciellt rum, i vilket man använder Skype. Alldeles på riktigt. Mina upplysningar om att Skype fungerar på vilken som helst bärbar dator gör ingen skillnad alls. Detta är något som de ”ska ta med sig till nästa gång”. Varefter understryks att mötet kommer att hålla med eller utan min närvaro.

Snabbfotat och kompetent, var det. Digital kommunikation som norm.

”Mer smidigt” blir det väl knappast.


No comments: