Tuesday, October 25, 2005

JämO och elände

Idag angrips JämO av folkpartiet, anklagad för att politisera jämställdhetsarbetet. Folkpartiet, och möjligen hela den borgerliga alliansen, känner sig förfördelade, eftersom JämO:s förslag och analyser ofta är lika västerblockets.

Detta, att analysen är lik vänsterns, kan möjligen vara sant. Om så är fallet, är frågan vad det beror på. Är JämO politiskt styrd? Kanske. Men lika möjligt och kanske mer troligt, är att högerns jämställdhetsarbete lämnar en del att önska.

Trots allt talar vi här om partier som är ekonomiskt liberala, men i stort sett värdekonservativa. Partier som inte anser att staten skall ha synpunkter på familjeliv och föräldraledighet. Partier som tycker att relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare skall skötas av parterna själva.

Allt detta är sådant som man kan gilla eller ogilla. Men om man har att ta hänsyn till jämställdhetsaspekten och bara jämställdhetsaspekten – då kommer man till en annan slutsats. Anser man att det är ett jämställdhetsproblem att kvinnor tar ut åttio procent av all föräldraledighet, så blir individualisering av föräldraförsäkringen en naturlig åtgärd.
Vad man än kan tycka om det ur andra synvinklar.

No comments: