Tuesday, June 19, 2012

Att vara Sverigedemokrat, är det redigt svenskt?



Det principprogram, som hänvisas till i den här texten, är SD:s förra. De har reviderat det sedan dess och det nya har jag i ärlighetens namn inte orkat ta mig an. Däremot har poängen i den här texten verifierats, i form av den här debattartikeln av Jimmie Åkesson. Mannen från Sölvesborg delar inte våra värderingar och därför vill han inte vara med. Han är svenskhet, inte du och jag. (Det är förresten lite lustigt att det, enligt honom själv, typiskt svenska att hylla osvenskheten, är en del av svenskheten, som gärna fick bytas mot något mer osvenskt.)Så. Trots att den har några år på nacken, återstår frågan:

Att vara Sverigedemokrat, kan det vara redigt svenskt?


I Svenska hjärtans djup en gång, vi gå över välklädda berg fallera, för jag vill leva, jag vill dö i jorden. Eller nå’t.Så här står det i Sverigedemokraternas principprogram, som finns att läsa i sin knollriga helhet på sverigedemokraterna.se:



”Nationen kan definieras i termer av en gemensam kultur. Enkelt uttryckt tillhör två människor samma nation om de delar samma kultur. Samtidigt är förhållandet mer komplext än så, beroende på vad man väljer att tolka in i kulturbegreppet. Ovan har kultur definierats såsom ”den omgivning av självklarheter, minnen och föreställningar som vi lever i och som vi är med om att forma”. För att vi ska få en mer fullständig definition av nationen, måste sådant som språk, religion, lojaliteter och ursprung tillfogas. Man ska alltså också kunna känna igen varandra såsom tillhörande samma nation. Nationen utgörs av folket och dess särart. För den svenska nationens del gäller följande: svensk är den som av sig själv och som av andra uppfattas som svensk. I praktiken innebär detta ett slags öppen svenskhet, med möjlighet för människor med annat ursprung att tillhöra den svenska nationen.”


I principprogrammet förekommer ord som ”nation”, i sig självt eller i olika sammansättningar, inte mindre än 62 gånger (om jag nu räknade rätt). Programmet omfattar knappt tio sidor. Det här med nationen är uppenbarligen rätt viktigt för SD. Och det är ”den omgivning av självklarheter, minnen och föreställningar som vi lever i och som vi är med om att forma” som liksom är grunden för nationen.Och därmed är vi framme vid något som borde ge Jimmie och de andra pågarna svårartad huvudvärk: 


Att vara Sverigedemokrat är osvenskt. Rejält osvensk, enligt Sverigedemokraternas egen i och för sig knollriga definition. Och att vara Jimmie Åkesson…ja, det är så osvenskt att vin till maten framstår som kulturkonservativt i jämförelse.Tänk på saken. Läs den märkliga definitionen av nation och kultur här ovan en extra gång och se sedan på följande fakta:


·      Sverigedemokraterna är emot invandring. Just det kommer väl inte som någon överraskning. Men den allmänna trenden är, enligt SOM-institutets nyligen publicerade undersökning, den motsatta. Marie Demker gör en enkel presentation av siffrorna här, http://www.dn.se/debatt/svenskarna-blir-alltmer-positiva-till-invandrare


·      Sverigedemokraterna är starkast i Skåne…och således mer danska än svenska. Skåne blev svenskt 1658. Innan dess var det danskt i sisådär 700 år. Äktsvenskar äter inte gås.

·      Sverigedemokraterna fick 5,7 % av rösterna i valet. Även om SD i och för sig fick en skrämmande mängd röster, kvarstår det faktum att den typiske svensken inte röstar på Sverigedemokraterna. Det är ungefär lika osvenskt som att rösta på KD. Sett i ett något längre perspektiv, och det perspektivet har ju gärna det kulturkonservativa SD, röstar den typiske svensken på Såssarna.


2 comments:

Anonymous said...

Jag tror mig på intet sätt kunna påverka din uppfattning. Men jag vill ändå nämna att en stor del av SD:s medlemmar är själva invandrare.

SD Sundbyberg har 40% medlemmar, som själva är invandrare. Aktuella länder är Chile, Danmark, Finland, Frankrike, Kina, Laos, Rumänien, Serbien, Thailand, Ungern och Österrike. Av fem kommunalt förtroendevalda för SD är två invandrare (Serbien, Laos). Det blir 40%.

Vi har två öppna sympatisörer (Syrien, Turkiet), som deltar i vår verksamhet, men inte är medlemmar. De arbetar i Sundbyberg men bor i söderförorter.

40% av medlemmarna har universitet eller högskola, 30 % gymnasium (inkl praktiska linjer), 20% minst tvåårig yrkesutbildning, 10% kortare yrkesutbildning.

Sex är egna företagare. Fyra är pensionärer, varav två fortsätter som egna företagare och ingår bland de sex tidigare nämnda.

Rasismen inom SD Sundbyberg framgår av kandidaterna till fullmäktigevalet 2010:
S är svensk och gift med M från Laos.
H är svensk och sambo med P från Thailand.
M är från Laos och gift med S från Sverige.
U är svensk och änkling efter B från Irak. Nyligen omgift med T från Thailand.
S är serb och gift med en svenska.
H är svensk och sambo med E från Thailand.
L är svensk och sambo med J från Kina.
J är kinesiska och sambo med svenske L.
H är ensamstående.
C är från Chile och sambo med en svensk.
M är svensk och sambo med en svenska.
P är svenska och ensamstående.
T är svensk och ensamstående.

Med tillönskan om trevlig sommar,

Stellan Bojerud (SD)

Kommentatorn said...

Roligt för er, men det har väl ganska exakt ingenting med vad texten ovan handlar om att göra?

För övrigt är det absolut störst risk att bli SD:are om man är ung, ogift man i Skåne. De flesta unga, ogifta män i Skåne är lyckligtvis inte SD:are för den sakens skull. Men ändå.

Vill du kolla siffrorna finns de hos SCB. Länken orkar jag inte plocka fram just nu.