Tuesday, June 19, 2012

Socialtanterna på nätet


26 mars 2008


Världens bästa socialsekreterare finns i Malmö. De har tagit den lägsta (jaja, jag vet att den behövs) av kommunala verksamheter och förlagt den till nätet. Men istället för att lyda den kommunala logiken och göra allt för att slippa handskas med besvärliga klienter, har de tillgänglighet som ledord. De har till och med humor.
De har döpt sin tjänst till Socialtanter på Nätet.
Egentligen borde dessa visionära hjältinnor ha jobbat på reklambyrå istället för socialbyrå.  Vissa människor har valt fel karriär och det ska vi nog vara glada för.


***

Att klanka ner på andras annonser är naturligtvis ingen konst. Det är lättare att se vad andra gjort fel än att själv göra rätt. Men ändå. Ibland kan man inte låta bli.
Idag annonserar ett eller annat säljbolag i Tjockhult efter...just det, säljare. Men det är inte vilka säljare som hest de vill ha tag i. De  vill ha tag i säljare som verkligen kan handskas med språket. De poängterar det nogsamt, och för att riktigt hamra in budskapet gör de det med formuleringar som
Besöksbokare Extra Ordinär – MEDIA

behöver dock kunna uttrycka dig – mycket – väl på svenska

Vi ser helst att du svarar via E-post
Nu är de inte ensamma om att har mer språkhanteringsvilja än -förmåga. Det är faktiskt ganska vanligt i platsannonser. Så jag kan inte annat än undra om det är så att språkkravet bara är ännu ett av många rutinkrav, en rekryteringsfloskel som ingen egentligen funderar över. Som att vara en teamplayer som besitter social kompetens, är duktig på att samarbete med inte tvekar att kavla upp ärmarna och ta egna initiativ. Eller är behovet av språklig kompetens på landets företag så skriande att ingen kan tota ihop en hygglig platsannons?

No comments: